недеља, 7. фебруар 2010.

Свети Григорије Богослов


Данас наша Света Православна Црква слави Светога Григорија Богослова.
Сећајући се молитвено и богослужбено данас овог великог светилника Цркве наше,издвојила сам његове завршне речи Надгробног слова,Светом Василију Великом јер је то једна од најлепших беседа икада изговорених.У овој беседи огледа се сва братска љубав коју могу да остваре хришћани између себе у Христу.

" Ово ти је, Василије, слово од мене, чији глас теби некада бијаше веома пријатан, од мене - једнаког теби по свештеном чину и узрасту! И ако је оно приближно достојанству, то је - твој дар, јер на тебе се надајући ја сам приступио ка слову о теби. Ако је пак далеко оно од достојанства и много ниже од надања, јесам ли могао учинити шта ту ја, скршен старошћу, болешћу и тугом за тобом? Уосталом - и Богу је угодно оно што је сразмјерно сили. Призри стога на мене с висине, божанствена и света главо, и датога мени, ради мојега уразумљења, пакосника плоти (2 Кор. 12:7) утишај твојим молитвама, или ме научи да га подносим трпељиво, и сав живот мој усмјери ка најкориснијем! А кад починем, и тамо ме прими под кровове своје, да бисмо, сажитељствујући један са другим, чистије и савршеније созерцавајући свету и блажену Тројицу, о Којој сада имамо неко познање, зауставили на овоме своју жељу, и ово добили као награду за оно за шта смо и ратовали и зашто се против нас ратовало.

Такво је теби од мене слово! А ко ће похвалити мене, који ћу послије тебе оставити живот, ако и пружим за ријечи нешто достојно похвале, у Христу Исусу Господу нашем, Којем нека је слава во вјеки? Амин."

Свети оче наш,Василије,
питао си се у својој скромности ко ће тебе похвалити ако и пружиш неку реч достојну хвале?
О,дивни примеру смирења!О,врлино побожности!
Зар постоје речи у којима може стати све оно што си био и што нам јеси?
Твоју љубав да имамо,Христа молимо.

1 коментар: