среда, 24. фебруар 2010.

Трчим ти у загрљај,оче наш,Симеоне



"А кад настаде ноћ, вели Свети Сава, сви се опростише са њим, и добише благослов од њега, па се разиђоше по келијама да врше правило и да мало отпочину. A ja остадох, и задржах са собом једнога јереја, и остадосмо код њега сву ту ноћ. У поноћ се блажени старац утиша, и више ми не проговори. A када настаде време јутрења и у цркви отпоче служба, намах се просветли лице блаженоме старцу, и устремивши га к небу, рече: "Хвалите Бога ва светих јего, хвалите јего и на утвржденији сили јего! (= хвалите Бога у светима Његовим, хвалите Га и на утврђењу силе Његове!") (Псал. 150, 2). A ja упитах: "Оче, кога видиш и коме говориш?" А он погледавши на мене, рече ми: "Хвалите јего и на силах јего, хвалите јего и по премногому владичаствију јего (= хвалите Га према сили Његовој, хвалите Га и према превеликом величанству Његовом!") (Псал. 150, 3). Рекавши то, он одмах испусти божанствени дух свој, и усну у Господу. A ja припадох к лицу његовом и дуго време горко плаках; па уставши, захвалих Богу што ме удостоји видети такву кончину овог преподобног мужа"
(из Житија Светога Симеона Мироточивог)

Блажена је душа твоја и Света је лоза твоја,оче Симеоне,дивни наш Светитељу.
Презрео си,лажне путеве и заводљиве сласти овога земаљског живота,и показао својим савременицима и нама данас,показујеш и сведочиш,да је Христос слађи и лепши од сваког трена угодног живота у богаству и земаљској слави.
Обукавши монашку,мученичку расу,ходио си путељцима Свете Горе и сузама умилења заливао си Светогорске стазе којима су и пре тебе и после тебе,многи ходили.
А у тешким и страшним временима за наш народ,молитвено си предстојио пред Господом са синовима својим и синовима синова,цела твоја лоза,Богом освећена.
Колико младића само,твојим животом усмерена,отишло је у монаштво?
Колико нероткиња само,теби се моливши,постадоше мајке?
Колико Срба на твој празник,у твоју Студеницу,долазе на поклоњење и молитвено созрецање?

Кивот твој,нека увек буде место помирења завађене браће.Помири нас.Помири нас,завађене са Богом,завађене са браћом.Помири нас и ако не желимо да се миримо,и ако смо суманути и разум изгубивши ако нам потамне лице и подобије.
Помири нас јер друго немамо осим једни друге.И по угледу на сина твога,Светога Саву,и ми,мада недостојни и сваке осуде достојни,стојимо пред Господом и молимо му се,да Мошти твоје,пусте миро поново и нека се излије миомирис твојих Светих Моштију на све Србе,е да ли би се осветили и просветили и погледали,свако поред себе на брата свога.Да нас Гопод позна и препозна као своје као што је увек говорио, блажене успомене,Патријарх наш Свети,Павле Нови.

Тропар Св.Симеону и Сави(Хиландарски запис)
Глас 1
Ми који имамо топле заступнике
у мукама и искушењима
Богоносног Симеона и просветитеља Саву,
приступамо њима с вером,
да молитвама њиховим избављени од искушења,
побожно прославимо Спаса и Бога говорећи:
"Слава Ономе који вам је дао моћ,
Слава Ономе који вас је прославио чудесима,
Слава Ономе који нас је,
вашим молитвама избавио од мука."

Нема коментара:

Постави коментар