недеља, 14. фебруар 2010.

Свечано уношење у Диптих Светих,Породице Светих Палама


У Божићном броју 49,часописа"Видослов"многи од нас су били у прилици
да се обрадују извештају +Еп.Атанасија(Јевтића) о свечаном уношењу у Диптихе Светих,Породице Светих Палама.Како нису сви у могућности да погледају часопис"Видослов",пренећу укратко садржај овога текста.

Митрополија Верије,Наусе и Кампаније у Грчкој припремила је и одржала свечано уношење у Диптихе Светих и Литургијско прослављање Породице Светих Палама:родитеља оца Константина-у монаштву Константија,и мајке Калоније,браће монаха Теодосија и Макарија и сестара монахиња Епихарисе и Теодоте.
Како +Еп.Атанасије пише,познато је из византијске историје 14.века,посебно из Житија Светога Григорија Паламе писаног од Филотеја Патријарха Цариградског,да је отац Св.Паламе,Константин,као сенатор код цара Андроника Другог,често на седницама Сената урањао у умносрдачну молитву Исусову,те су га тихо обавештавали када је седница завршена.
Он и његова побожна супруга Калони родили су и одгајали 3 сина и 2 кћери.Најстарији Григорије је одмах по школовању у Цариграду напустио положај и са браћом Теодосијем и Макаријем отишао у Свету Гору и тамо су се подвизавали као монаси у Великој Лаври,и потом прешли у Скит Св.Претече код Верије у Македонији,где су провели пет година у исихастичком тиховању и молитви,и ту су браћа и преминула.
Отац им се већ пре тога замонашио и упокојио као монах Константије.Ускоро по блаженом престављењу мајке им праведне Калоније,дошле су из Цариграда и Паламине сестре девественице Епаихарис и Теодота и монаховале у једном манастиру у самом граду Верији,где су и починуле у Господу.
Породица Светих Палама празнује се у Недељу по 14.Новембру

Тропар Свете Породице Палама
глас 1:
Калонија доброчедна и правомислећи Константије,
велики подвижниче и боговидче Јерарше Григорије,
Епихариса невесто Христова,преподобна Теодото,
мудри Теодосије и свештени Макарије,
ваше подвиге похваљујемо.
Слава Ономе Који вас је увенчао.
Слава Ономе Који вас је обасјао
Својом нетварном и вечном светлошћу обожења.

(Видослов,Божићни број 49,страна118-120)











Нема коментара:

Постави коментар