недеља, 18. април 2010.

Што тражите Живога међу мртвима?

"И ушавши у гроб видеше младића обученог у белу хаљину где седи с десне стране;и уплашише се.
А он им рече:Не плашите се,Исуса тражите Назарићанина распетог;уста,није овде,ево места где Га метнуше."
(Св.Јеванђеље по Марку,гл.16-5,6)
+++

"Неуморне жене! Оне нису дале сна очима, ни трепавицама дремања све док нису нашле Љубљенога! А мушкарци као да траже чврсто тло: иду на гроб, виде га празна и остају у недоумици шта би значило то што га нису нашли. Значи ли то да је код њих било мање љубави него код жена? Не, ту је била љубав која расуђује, која се боји погрешке, будући да се ради о љубави високе вредности и с обзиром на [природу] Онога на кога се односи. Међутим, када су сазнали и опипали, и они су, не језиком као Тома, него срцем исповедали: "Господ мој и Бог мој". Тада их већ ништа није могло одвојити од Господа. Мироносице и апостоли су обрасци две стране нашег живота: осећања и расуђивања. Без осећања живот није живот; без расуђивања живот је слеп - много се троши а произилази мало здравог плода. Зато треба стећи и једно и друго. Осећање нека иде напред и нека побуђује; расуђивање нека одређује време, место, начин и, уопште, устројство бићa онога што срце наговести да треба остварити. Унутра - срце иде напред, а у пракси - расуђивање. Но, кад осећања постану извежбана у расуђивању о добру и злу, можемо се ослонити и на само срце. Јер, као што из живог дрвета сами од себе иду најпре пупољци, па цветови и плодови, тако и из срца почиње да истиче само добро које се разумно таложило у току живота."
(Свети Теофан Затворник,Мисли за сваки дан у години)

Христос Воскресе,радост донесе!2 коментара:

 1. Уторак
  Св. Архангелу Гаврилу

  Свети Архангеле Гавриле,који донесе неизречену радост са неба пречистој Деви,испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено.
  О,велики Архангеле Божији Гавриле,ти си благовестио Пречистој Деви Марији о зачећу Сина Божијег.Објави и мени грешном страшни дан моје смрти;и умоли Господа Бога за моју грешну душу,да би ми опростио моје грехе;да ме не зароби лукави демон и овлада мноме.О,велики Архангеле Гавриле!Сачувај ме од свих болести,сада и увек и у векове векова. Амин.
  -------------------------------------------------------------
  Анђелу чувару

  Анђеле Божији,Чувару мој свети,који си ми од Бога дат као заштитник,просвети ме данас и сачувај од сваког зла,ка добрим делима упути и на пут спасења управи ме. Амин.
  --------------------------------------------------------------
  Лепота, вредност и значај српских манастира је изузетна, посебнo се издваја фреска Белог анђела у манастиру Милешева. Када је из Европе послат први сателитски сигнал у васиону 23. јула 1962. године, у „пакету достигнућа Земљана“, биле су слике човековог освајања Месеца, Кинеског зида и фреска Белог анђела. Веровало се да ће, ако у васиони постоје разумна бића, схватити поруку коју својом појавом и ликом носи Бели анђео, а то је порука мира, љубави и разумевања. Бели анђео је део композиције „Мироноснице на Христовом гробу“ из цркве Вазнесења Христовог, једно је од највреднијих дела српске и европске уметности средњег века.
  Кроз УНЕСКО-зашштиту споменика културе,"пријепољски" Бели Анђео Манастира Милешева,задужбине Светога Саве јесте "Симбол свег(свеколиког,васколиког) људског рода.Спаси+Бог,Истина=Амин!

  ОдговориИзбриши

Дошло је до грешке у овом гаџету