четвртак, 14. јануар 2010.

Радуј се,пустињо Аризонска,јер из тебе тече,извор Воде Живе!

Архомандрит Јефрем Филотејски( познатији као старац Јефрем)Архимандрит и бивши настојатељ Манастира Филотеја на Светој Гори,духовник неколико Светогорских и манастира у Грчкој а такође и оснивач неколико манастира у Сједињеним Америчким Државама.Његово тренутно пребивалиште је Манастир Светог Антонија Великог у Арозони.

Старац Јефрем је рођен 1927 године на Волосу у Грчкој.На крштењу је добио име Јован.Одрастао је у сиромаштву,помажући оцу у пословима али је увек настојао да подражава побожан живот своје мајке(која је постала монахиња са именом Теофанија).
Жеља за монашким животом јавила му се већ са 14година али није имао благослов духовног оца за одлазак у манастир тако да постаје монах са 19година.
Стигавши на Свету Гору,ставио се у послушање старцу Јосифу Исихасти који га је 1948године замонашио,давши му име Јефрем.
Старац Јефрем је затим рукоположен у ђакона а потом у јеромонаха.
Монашки живот у братству старца Јосифа Исихасте био је тежак,аскетски изграђен и старац Јефрем поред таквог оца је пуно духовно напредовао.
Након блаженог представљења старца Јосифа Исихасте,старац Јефрем је наставио свој аскетско-монашки живот,многе године проводећи у молитви,бдењу и посту.
Године 1973.постаје настојатељ Манастира Филотеја где је за веома кратко време успео да обнови и побољша унутрашњи манастирски живот братства.
Захваљујући репутацији коју је стекао својим монашким животом,од Управе Свете Горе бива позван да такође обнови и прошири манастире где се број свео тек на пар монаха.
То су били манастири Ксиропотам.Констамонит и Каракал.Сви ти манастири и дан данас се духовно саветују са старцем.
Поред Светогорских манастира,старац Јефрем је духовно руководио и неколико манастира унутар саме Грчке.
Данас старац Јефрем живи у Аризони,у манастиру Светог Антонија и оснивач је преко
17 манастира што у Америци што у Канади.
(преведено са сајта http://orthodoxwiki.org/Ephrem_of_Philotheou)


Посланица Старца Јефрема
6.6.2004

Љубљена и преблагословена дечице,од нашег Небеског Оца Светлости,Творца и Спаситеља нашег,молим вас ради љубави нашег Христа,не губите храброст и живу наду у нашег Исуса.
Искушења,туге,трње из баште демона,неће престати да нас боду.Све то није страшно и неприродно у животу по Богу.Неизбежно је.Треба да схватимо да ћемо са њима живети и кроз њих се спасити."Одстрани искушења и нико се неће спасити".Ако немамо искушења нисмо нормални људи у животу по Христу.Преклињем вас,немојте се плашити,него главу горе и само напред.Наш Христ је са нама.Корача са нама са својим пресветим примером.
Истражите Његова искушења.Био је Бог и Његов живот на земљи мучеништва било је право страдање у крви.Свако од нас ништавних људи има своје страдање.Е,на тај начин ћемо постати Његови ученици.Тако ћемо се као крстом сараспети и сапрославити у вечном небеском блаженству.
Блажен је онај који подигне бар свој Крст.Велика слава га чека са првим борцима Јеванђења.
Дакле,чеда моја,држите чврсто страшно оружје нашега Христа.Корачајте храбро узвикујући најслађе име нашег Господа Исуса Христа и Његове Пречисте Мајке,наше Богородице,и победа наше сироте душе биће осигурана.
Са непрекидним молитвама и очинском љубављу вас поздрављам,
Ваш отац Јефрем
(превод,Бојана Ж Терзић,Атина 2010год.)


Посланица старца Јефрема
24.5.2004.год.

Благословена и Богом чувана децо,
Молим вас пазите на себе у свему.Ђаво је препреден и мизеран.Бори се као лав и чека да нађе немарног у молитви да га преобрати.Треба да бдимо,да пазимо и да будемо спремни са прстом на окидачу свог оружја(дакле,молитва-будност ума)како бисмо се са њим суочили.
Тражите у својој молитви да вас просветли Пресвети Дух како да се молите.Молите се са великим смирењем да вас научи како да комуницирате са духом мира и Божијег смирења.
(превод,Бојана Ж Терзић,Атина 2010год.)

Посланица старца Јефрема


Благословена дечице,
Под покровом нашег Господа исправљајте се и спасавајте се.
Ја јадан,коме су и самом потребни савети,желим да вас саветујем.Нисам држао заповести нашег Исуса,нисам одржао обећање ангелске схиме.Шта све имам да исповедим пред Господом!
Борите се, дечице,да живите с љубављу и братољубљем.Смиравајте се међусобно!
Ко први затражи опроштај,прима највећи благослов Божији.
Водите борбу смирењем,сујета је узрок свих зала,како код људи,тако и код демона.
Демони су настрадали тражећи равноборство због сујете:желели су да поставе трон свога вође изнад Бога.
Одмах су поражени.Ово се и нама дешава кад не погнемо главу,да се понизимо и кажемо:Благослови,опрости ми.
Христ наш,први и унижени.Вређамо га сви(први ја),а он дуготрпељиво прима нашу прљавштину и наше грозне речи и дела,које му бацамо у Његово свето лице.А Господ нам се свети добрима и дуготрпљењем.Ова његова љубав ће нас осудити.Потпуно заборављамо на Бога као на нешто непотребно и бесмислено.Срам нас било!Он који нас никада не напушта је у љубави страшни Бог,који нам је дао и Ангела чувара,да пази да нам се ништа лоше не догоди.
Не дај Боже шта нас чека због нашег оваквог понашања.Понизимо се и молимо се свим срцем.Тражимо милост и опроштај.Заволите послушање,љубав,братољубље,опроштај,да можемо да погнемо главу са потчињавањем и љубављу нашег Христа.
Када ћемо научити да понизимо свој карактер и да волимо искрено и без лицемерја!
Наше време пролази,питам се да ли ћемо се икада пробудити и видети своју мизерију?
Опростите ми,благословена дечице,што вас саветујем ја сујетни и себични.Молите се да се поправим јер је дошло време страшног оправдања пред најстрашнијим судом праведног Судије.
Овде завршавам уз безбројне и непрекидне очинске молитве и благослове,
+Ваш отац,Јефрем
(превод,Бојана Ж Терзић,Атина 2010.год.)


Митрополит Јеротеј Влахос,описујући личност старца Јефрема,каже:
"Као неко кога се добро сећам из времена своје младости,отац Јефрем је истински учитељ духовног живота и поуздан водич за хришћанско путовање према препорођењу,
будући да је и сам био поучен божанском и да га је опитно доживео.Због тога су његове речи и биле пуне благодати и истине(Јн.1,14).
У његовом случају може се применити изрека Светог Јована Синајског,писца чувене Лествице:"Истински учитељ је онај који је примио духовну таблицу знања коју је Бог исписао Својим прстом,односно дејствовањем просветљења,и неко коме више нису потребне остале књиге."

Похвално слово старцу Јефрему,недостојном руком,
свесна своје мизерије и величине подобија датог сваком човеку
прилика јединствена за Боголикошћу:

Богодолични,Христолучезарни
оче наш Јефреме
ти,који не живиш више
већ Христос обитава у теби
потпуно се сјединивши са Њим
међу Светима миљен
међу људима утеха
не престај да се молиш
за цели свет
не би ли твојим мољењем
и ми продисали
Рајски етар бесмртности.
(о повечерју празника Светог Серафима Саровског)

На сајту манастира Лепавине,можете пронаћи предивну причу о старцу Јефрему
http://www.manastir-lepavina.org/novosti/index.php/weblog/detaljnije/vinograd_starca_jefrema_pravoslavna_monaka_obitelj_usred_pustinjskih_dina_a/

На овом сајту можете чути аудио-записе старчевих беседа
http://www.elderephraim-ofmountathos.org/

Још једном се захваљујем мојој сестри Бојани Ж Терзић на труду и љубави да овај пост обогатимо Омилијама старца Јефрема.

2 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Ево са старцем Јефремом један линк, духовни разговор о духовној борби и борби са ђаволом: http://www.manastirklisina.com/index.php?option=com_content&view=article&id=175:2011-10-28-14-52-31

    ОдговориИзбриши

Дошло је до грешке у овом гаџету