субота, 26. јун 2010.

Топла препорука нове књиге"Опитовање Вечнога Живота"




У издању Епархије Далматинске,с благословом Епископа Далматинског,Фотија,изашла је нова књига Архимандрита Јефрема,игумана свештеног манастира Ватопеда"Опитовање вечнога Живота-Беседе о старцу Јосифу Исихасти".
Ова књига је допуна свега онога што смо имали прилике да прочитамо о духовном Светогорском горостасу,старцу Јосифу Исихасти.Блажени Старац Јосиф Исихаста изнедрио је из свог гнезда много духовне деце који су касније самостално свили своја гнезда и били Игумани великих Светогорских манастира.
Тако Митрополит Лемеса,Атанасије који је дао своју уводну реч,скрушеног срца сведочи:
"Упркос томе што осећам да сам ја сам као сува грана,ипак се поносим својим кореном,не као мирјанин,него као монах,те се,уздајући се у молитве нашег преблаженог"деде"и"гледајући на свршетак његовог живота"трудимо"да се угледамо на веру његову"(види Јев.13,7).

Ова књига трудом и љубављу Архимандрита Јефрема,препуна је сведочанства о Старцу Јосифу,о његовом животу,о првим сусретима са својом духовном децом,потоњим такође великим духовницима.
Свакако,живот Светогораца је једна неиспричљива прича.Несазнајне су многе Светогорске стазе,многе келије живе у своме молитвеном ћутању.Ова књига је и посвећена како пише,Незнаним Светогорцима,носиоцима бесмртног живота.
У овим временима,када је мало топлих речи,чак и скромних утеха,када се велики број хришћанског света претворио у чекање Антихриста и уништења целокупне планете,ипак,још увек се чује доминантни глас Свете Горе која нам сведочи да још увек има и да ће увек бити великих молитвеника и утешитеља,и како сам Архимандрит Јефрем пише у свом Предговору,позивајући се на ученика светог Григорија Синаита,коме се Пресвета Владичица јавила и рекла:
"Кад би могао да избројиш звезде на небу,онда би могао да избројиш и светогорске оце који су,отишавши са овога света,постали светитељи.А у последња времена биће их још и више".

понедељак, 14. јун 2010.

Преподобни Оче Богоносни Јустине христосрдачни(прослављење празника)

Ходите данас сапоштујмо,
са Дјевом Богородицом,
Јустина Новог Богослова...
(Вечерња служба,део стихире Преподобног)


Ванвременски и увек нов богослов,са понуђеним најбољим решењима која погађају епицентар човековог бића-то је наш отац Јустин.Богослов,монах,сатрудник и сапаћеник многострадалног Србског народа.
Не увек допадљив и схватљив својим савременицима,својим неистомишљеницима верским и идеолошким,отац Јустин је био и јесте,једна од највећих личности Србскога рода и васељенски миљеник у круговима оних који умеју,будући истинитим Богом просвећени,да препознају аутентично богословље.

За мене лично,Преподобни отац Јустин је:
Мисионар мојих беспућа када се излаз није надзирао.
Звезда водиља до узаних Ћелијских стазица и путева.
Громогласник и неуморни беседничар у храму моје душе.
***
Данас се радује пустиња Ћелијска,
јер у њој се подвизаваше Јустин,Нови философ,
и по савести Мученик Христов;
срцем са страдалним страдаше,
и са сузама Божанску Службу служаше,
свештенодејство Тајне за спасење свега света.
Стога те молимо,Оче наш најсветији,
да молитвама твојим срца свију водиш
у покајању и слављење Свете Тројице,
да Господ спасе сав свет
и род наш Православни.
(Литијска стихира службе Преподобног)



петак, 11. јун 2010.

Рука испружена



На длану годова
избројат не могу
гледам те само
не смем ни да састрадавам
колико си моћан
и смирен
о,Господе
са Твојом испруженом руком.

***

Рука која милује
Рука која умива
Рука која благосиља
Рука што буди од сна
Мајка ли си,
Боже Благи!

фото:Фердинандо Мондино